+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Iconische (her)ontwikkeling Schellensterrein

Advies
Management
Beheer
01 / 05
02 / 05
03 / 05
04 / 05
05 / 05

Op het terrein van de Schellensfabriek in het centrum van Eindhoven ontwikkelt Stayinc. een iconisch nieuwbouwproject met 330 energiezuinige ‘all-electric’-woningen, voorzien van royale buitenruimtes en veel groen. Al sinds de eerste ideeën voor transformatie van het terrein treedt Laride op als gedelegeerd ontwikkelaar voor Stayinc., om de (her)ontwikkeling op deze historische locatie mogelijk te maken. Met de ontwikkeling van het Schellensterrein krijgt Eindhoven een mix aan woningen, kleinschalige commerciële voorzieningen en een ‘hal voor de stad’.

Gedragen initiatiefplan

Na een grondige locatieanalyse hebben we een concept bedacht en een programma gedefinieerd dat volkomen recht doet aan de verdichtingsvisie voor de binnenstad van architect Winy Maas. Waarbij er volgens de principes van de inclusieve stad ruimte is voor zowel woningen in het sociale- en middenhuursegment als vrije sector woningen. Hierdoor kunnen er meer mensen in de binnenstad wonen, wat bijdraagt aan een sociaal veilig en levendig centrum.

Samen met supervisor Winy Maas en het planteam van de gemeente zijn we gekomen tot een gedragen initiatiefplan dat ook zijn goedkeuring kan vinden van DRK (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit). “Het proces om tot een haalbare business case te komen duurde ruim twee jaar”, vertelt kartrekker René Clijsen, strategisch adviseur bij Laride, trots. “Iedereen is enthousiast over dit plan. Wij zijn blij dat wij als Laride met de ontwikkeling van het Schellensterrein een bijdrage kunnen leveren aan de transformatie van een kenmerkend stukje Eindhovense binnenstad. In dit plan komt al onze kennis, ervaring en ondernemerschap samen.”

Meer dan alleen wonen: Schellens Stadshal

Samen met de huidige huurders van de Schellensfabriek – een verzamelplaats voor creativiteit en ambacht – hebben we ideeën uitgewerkt over het toekomstig gebruik van de Schellensfabriek. Daarmee blijft de ‘stempel’ die ze de afgelopen jaren hebben gedrukt op het Schellenscomplex voelbaar en onderdeel van de nieuwe toekomst. In de ‘nieuwe’ Schellens Stadshal komen commerciële ruimtes voor huidige en nieuwe huurders uit de design- en maakindustrie. Daarnaast is er ook een flexibel inzetbare ruimte voor tijdelijke evenementen zoals bijvoorbeeld Glow, de Dutch Design Week of exposities. Er wordt geprobeerd de huidige huurders een stem te geven in het verdere ontwikkelproces, omdat zij belangrijke sfeerbepalers zijn en dragers van het programmatische concept. De Schellens Stadshal worden straks een interessante en bruisende plek in de binnenstad.

Planning

In april 2021 heeft de gemeente akkoord gegeven om de plannen voor deze complexe binnenstedelijke herontwikkeling door te ontwikkelen en een bestemmingsplanprocedure te starten. Naar verwachting start de bouw in 2023. Vanaf 2026 is de Eindhovense binnenstad een iconische en dynamische plek rijker.

Volg de ontwikkelingen via www.schellensfabriek.nl

Impressies door MdB3d