+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Basisschool Het Mooiste Blauw in Nuenen

Toekomstbestendig onderwijs

Advies
Management
Beheer
01 / 06
02 / 06
03 / 06
04 / 06
05 / 06
06 / 06

De gemeente Nuenen en PlatOO zijn al sinds 2016 met elkaar in gesprek voor vervangende nieuwbouw voor basisschool De Mijlpaal in Nuenen. De Mijlpaal is momenteel gevestigd in Nuenen-Zuid, maar zal verhuizen naar een nieuw onderkomen in Nuenen-West.

Een bijzondere school

Nuenen-West is een nieuwe wijk in het Brabantse dorp waar de bijzondere school gebouwd gaat worden op een centrale plek aan een groene zone. De school is bijzonder vanwege het onderwijsconcept, Jenaplan, maar vooral ook vanwege het gebouw. Kinderen krijgen hier geen les in lokalen, maar in thuisruimten en op werkpleinen. Bewegen gebeurt buiten op de groene zone voor de school en bij slecht weer in “de deel”, waar ook de vieringen kunnen plaatsvinden.

Een typisch “Nuenens” ontwerp

Voor het ontwerp vormde de Opwettense Watermolen de inspiratiebron. Dit gebouw aan de rand van Nuenen is nog door Van Gogh vastgelegd in schilderijen en vormt sinds jaar en dag een vast onderdeel van het geheugen van Nuenen. Met zijn donkere houten gevels en grote kappen met dakpannen vormt de school straks net zoals de watermolen nu, het belangrijkste oriëntatiepunt in zijn omgeving.

Toekomstbestendig gebouw

Het schoolgebouw biedt ruimte aan maximaal 250 kinderen, maar in het ontwerp is al rekening gehouden met uitbreiding. Volgens prognoses is er in de nieuwbouwwijk straks behoefte aan ruimte voor zo’n vijfhonderd leerlingen.

Laride voert het proces– en projectmanagement van deze gehele ontwikkeling. De bouw wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf van Stiphout. De nieuwbouw van de school zal begin 2019 worden gestart en als eerste gebouw in het deelplangebied verrijzen. Later volgt de bouw van de woningen eromheen.