+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Commanderij College, Beek en Donk

Onderwijs, sport en evenementen op één centrale plek

Advies
Management
Beheer
01 / 16
02 / 16
03 / 16
04 / 16
05 / 16
06 / 16
07 / 16
08 / 16
09 / 16
10 / 16
11 / 16
12 / 16
13 / 16
14 / 16
15 / 16
16 / 16

De realisatie van het beeldbepalende gebouw in Beek en Donk vloeit mede voort uit het beleid van de gemeente Laarbeek, die streeft naar betaalbare en toekomstbestendige maatschappelijke voorzieningen in elke kern. De verouderde huisvesting van zowel de school als de sporthal was aanleiding om deze voorzieningen te clusteren aan de rand van de kern, waarmee tevens de ontsluiting met de wijk werd verbeterd.

Maximale synergie

In de ontwerpfase is in nauw overleg met gebruikers vanuit het onderwijsveld en vertegenwoordigers van de sportverenigingen een concept uitgewerkt, waarbij maximale synergie en multifunctionaliteit tussen het Commanderij College en de sporthal d’n Ekker tot stand is gekomen. Tevens is het mogelijk het complex als evenementenhal te gebruiken. De grootkeuken voor de beroepsopleiding en de kantine zijn gecombineerd.

Toekomstbestendig gebouw

Het clusteren en scheiden van de praktijk- en theorievakken was een uitdaging. Diverse wanden zijn flexibel, waardoor projectmatig werken in diverse groepsgroottes mogelijk is. De grote trap in de hal is overblijfruimte, en tevens geschikt voor het houden van presentaties. Midden in het gebouw ‘zweeft’ de ICT praktijkruimte. De draadloze ICT-infrastructuur maakt digitaal lesgeven in de toekomst mogelijk.

Duurzame keuzes

Voor de school was een duurzaam leer- en werkklimaat van groot belang. Commanderij College heeft zelf geïnvesteerd in duurzame maatregelen zoals een WKO-installatie om zowel te koelen als te verwarmen.

Laride begeleidde de planontwikkeling, die deel uitmaakt van een complete gebiedsontwikkeling. Samen met betrokkenen is in het ontwerpteam een programma van eisen uitgewerkt, waarna de onderwijsvisie is vertaald naar functioneel en toekomstbestendig ontwerp.

Fotografie: Fotostudio Image & Motion