+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

Contractvormen

Invloed en verantwoordelijkheid goed geregeld!

Advies
Management
Beheer

U heeft als opdrachtgever verschillende mogelijkheden om de overeenkomst voor een bouwproject vorm te geven. Welke contractvorm het meest geschikt is voor uw project hangt af van de rol die u voor uzelf en uw opdrachtnemers voor ogen heeft. Wilt u veel zelf doen of juist op afstand staan? Wilt u eventuele risico’s zelf dragen – en kunt u dat – of legt u die liever bij de contractpartners neer? Wat is de complexiteit van het project en heeft u daarvoor specifieke kennis nodig? Onze adviseurs helpen u de juiste keuze te maken in de juridische wereld van traditionele en geïntegreerde contractvormen, ook wel bouworganisatievormen genoemd.

Welke contractvormen zijn er?

Het aantal mogelijkheden waaruit u kunt kiezen is aanzienlijk. Ruwweg zijn de contractvormen in de bouw in drie groepen te verdelen:

  1. Het traditionele model: de opdrachtgever stuurt zelf de architect, aannemer en eventuele adviseurs aan. U heeft maximale controle over het werk, maar draagt tegelijkertijd de verantwoordelijkheid voor de juist oplevering conform eisen en vergunningen. In dit model ligt de ontwerpverantwoordelijkheid bij de ontwerpende partijen en de uitvoeringsverantwoordelijkheid bij de aannemer.
  2. Het bouwteam-model: dit is een samenwerkingsverband tussen de opdrachtgever, architect en aannemer. Al in de ontwerpfase brengt de aannemer zijn specifieke deskundigheid in op het gebied van de maakbaarheid van het ontwerp en de bouwkosten. En in de uitvoeringsfase blijft de architect betrokken. U profiteert maximaal van de beschikbare kennis in de markt ten gunste van uw project. Ook in dit model is de ontwerp en uitvoeringsverantwoordelijkheid gesplitst maar wordt de input van de aannemer gebruikt in de ontwerpfase
  3. Geïntegreerde modellen: in deze contractvorm besteedt u minimaal het ontwerp en de bouw uit aan één partij. Voorbeelden zijn: Design & Build, Engineering & Build of Turn key. U selecteert deze partij op basis van een uitgebreid Programma van Eisen, de vraagspecificatie. Uw invloed is beperkt, echter de opdrachtnemer is verantwoordelijk en aansprakelijk voor ontwerp- en uitvoeringsfouten.

Kiezen voor meest optimale contractvorm is maatwerk. Wij beoordelen samen met u de complexiteit van het werk, de invloed die u wenst gedurende het proces en de risico’s die u wilt of kunt lopen. Op basis van kennis en ervaring adviseren wij bij het maken van de juiste keuze. Vervolgens helpen wij u de gekozen contractvorm juridisch juist te vertalen naar een marktconforme uitvraag of aanbestedingsprocedure.

Wilt u weten welke contractvormen bij uw project passen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Op basis van uw wensen en eisen – ook ten aanzien van de risico’s – bespreken wij welke contractvormen het meest geschikt zijn voor uw project.

Onze projecten

SWA Schoolstraat, Hilvarenbeek

Hilvarenbeek

MFC Breskens

Breskens

Barcelona: groot sociale woningbouwproject

Oirschot