+31(40) 234 8000
Waar bent u naar op zoek?

ENG

Energieneutraal bouwen

Advies
Management
Beheer

Een energie neutraal gebouw (ENG) verbruikt zeer weinig energie en gebruikt energie uit hernieuwbare bronnen als zon, water of wind. Een energieneutraal gebouw heeft op jaarbasis per saldo een totaal energieverbruik van precies nul, uitgaande van standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland. Ofwel een gebouw wekt net zoveel duurzame energie op als het verbruikt en nodig is voor het verwarmen en/of koelen van het pand, inclusief het gebruikers gebonden energieverbruik. ENG is niet nieuw en is te vergelijken met Nul op de Meter (NOM). Wij adviseren en begeleiden corporaties en ontwikkelaars bij de nieuwbouw van energieneutrale woningen of de renovatie van bestaande woningen naar nul op de meter. Ook gemeenten helpen wij bij het verwezenlijken van hun duurzaamheidsambities bij de realisatie van energieneutrale multifunctionele accommodaties of gemeentelijke gebouwen.

ENG: slimme keuzes met een groen hart

Energieneutraal bouwen (ENG) heeft de toekomst. Vanaf 2021 mogen er volgens de Europese regelgeving alleen nog maar energieneutrale gebouwen worden gebouwd die voldoen aan BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw). Scholen, woningen, kantoren of multifunctionele accommodaties: elk type gebouw stelt eigen eisen aan de energiehuishouding. Wij kennen de spelregels in uw werkveld en helpen u de juiste keuzes te maken op het gebied van verduurzaming. Wie nu investeert, draagt niet alleen bij aan het milieu maar anticipeert ook op de wettelijke verplichtingen en zorgt ervoor dat uw gebouw in de toekomst zijn waarde behoudt. De overheid stimuleert deze manier van bouwen en biedt subsidies en fiscale voordelen aan ter ondersteuning.

Subsidies voor ENG bouwen

Voor het energieneutraal wonen en duurzaam bouwen kent Nederland verschillende subsidiemogelijkheden. Bijvoorbeeld de subsidie op zonne-energie, windenergie, de opvang van regen of een warmtepomp. Zowel landelijk als lokaal zijn er veel initiatieven om duurzaamheid aan te moedigen. Onze experts weten de weg in de doolhof van regels en subsidiemogelijkheden. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken hoe u een deel van de investeringen voor duurzame nieuwbouw of renovatie terug kunt verdienen. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor de wereld van morgen.

Wilt u de mogelijkheden van energieneutraal bouwen (ENG) onderzoeken?

Neem vrijblijvend contact op met onze experts. Samen onderzoeken we hoe wij uw duurzaamheidsambities kunnen vertalen naar een energieneutraal gebouw.

Onze duurzaamheidsexpertise

Zowel voor nieuwbouwrenovatie als transformatie hebben wij alles in huis op het gebied van verduurzaming en duurzaamheid. Denk aan:

Laride heeft gecertificeerde BREEAM-experts in dienst die duurzaamheidsadvies geven bij de ontwikkeling en realisatie van huisvesting. Daarnaast maken we ook gebruik van de GPR-gebouw methodiek. Laride participeert al vele jaren in de Dutch Green Building Council.

Wij ondersteunen opdrachtgevers in de zorg en het onderwijs en werken voor gemeenten, corporaties, bedrijven en ontwikkelaars.

Energieneutrale projecten

Basisschool Het Mooiste Blauw in Nuenen

Nuenen

Nieuw MFC Schelluinen volledig energieneutraal

Schelluinen

MFA Noorderhuis

Noordeloos